Έχετε έναν έφηβο που είναι αγχωμένος και εκφράζει καθημερινά ανησυχία για διάφορα ή για πιο συγκεκριμένα θέματα;
Δεν είστε οι μόνοι!
Μια πρόσφατη έρευνα του American Psychological Association έδειξε ότι λίγο κάτω από το 50% των εφήβων αναφέρονται στην ψυχική τους υγεία με όρους «τέλεια» ή «πολύ καλά». Αυτή η εικόνα δεν φαίνεται να βελτιώνεται και για τις μεγαλύτερες ηλικίες (18-21), οι οποίοι πάνω από 90% αναφέρουν τουλάχιστον ένα σωματικό ή συναισθηματικό σύμπτωμα σε σχέση με το άγχος.
Οι σημερινοί έφηβοι μπορεί να είναι αγχωμένοι για το τι μπορεί να συμβαίνει στο σπίτι τους, στο σχολείο ή στις ζωές τους αλλά και για τον κόσμο στον οποίο ζουν π.χ. για τον κορωνοϊό, για την κλιματική αλλαγή, για την ανεργία κλπ.
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να χαλαρώσουν από το άγχος όπως:
- Βήμα 1ο
Αντιμετωπίζω το άγχος. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε όταν ο έφηβος είναι αγχωμένος ή υποφέρει είναι να τον βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει το άγχος ή την ανησυχία του και να μην το αγνοούμε. Γιατί; Αν το αγνοήσει, το άγχος θα αυξηθεί!
- Βήμα 2ο
Ζητήστε από τον έφηβο να σας περιγράψει την δύσκολη κατάσταση που βιώνει και ως αντίδραση δείξτε του μια ευγενική απορία για την κατάστασή του.
- Βήμα 3ο
Βοηθήστε τον έφηβο να αναγνωρίσει πώς αισθάνεται, δηλαδή να το ονοματίσει! Σύμφωνα με έρευνες, αυτή η τεχνική «name it to tame it» αποδεικνύει ότι, όταν ονομάζουμε τα συναισθήματά μας, μπορούμε να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα.
- Βήμα 4ο
Ρωτήστε τον έφηβο για την πηγή του άγχους και για όσα μπορεί να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει.
- Βήμα 5ο
Ενθαρρύνετε τον έφηβο να αναγνωρίσει την πηγή του άγχους του. Π.χ. εάν σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο αρνητικό γεγονός ή εάν είναι αποτέλεσμα αθροιστικών καθημερινών δυσκολιών.
- Βήμα 6ο
Βοηθήστε τον έφηβο να αναγνωρίσει πότε το άγχος είναι βλαβερό και πότε βοηθητικό (κινητοποίηση).
- Βήμα 7ο
Εκπαιδευτείτε στην αποδοχή. Όταν αποδεχόμαστε την πραγματικότητα μιας δύσκολης κατάστασης και ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα, επιτρέπει στα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Η αποδοχή θα τους απελευθερώσει να προχωρήσουν μπροστά κάνοντας δράση από το να παραμένουν μπλοκαρισμένοι από τις δυσκολίες και το άγχος.
Από την Ράνια Βλάγκα Αντωνίου
Professional Life Coach for Kids, teens and families
Parent Coach
Μέλος του Hellenic Institute of Coaching Ελλάδας και Κύπρου (HIC)
Σχολική Ψυχολόγος M.Sc. με Εξειδίκευση στην Οικογενειακή Συμβουλευτική και την Κλινική Ψυχολογία
Κοινωνιολόγος B.Sc.
Ειδική Παιδαγωγός