Άλλη μία ιστορική στιγμή καλείται η χώρα μας να θυμηθεί και να τιμήσει. Σαν σήμερα, 17 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Υλοποιήθηκε το 1975 και ήταν η σημαντικότερη εκδήλωση κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία είχε καταλάβει την εξουσία. Έτσι, η δικτατορία είχε εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα από τις 21 Απριλίου 1967.
Ας δούμε όμως πώς ξεκίνησαν. Η 14η Φεβρουαρίου 1973 ήταν η αρχή του τέλους. Αφορμή στάθηκε ο νόμος 1347 σύμφωνα με τον οποίο οι φοιτητές που είχαν συνδικαλιστική δράση, όσο καιρό σπούδαζαν, ήταν υποχρεωμένοι να στρατευθούν. Αυτός ο νόμος εξαγρίωσε τους φοιτητές και το Πολυτεχνείο έγινε ο τόπος συγκέντρωσής τους ζητώντας την κατάργησή του. Η αντίδραση της αστυνομίας ήταν άμεση. Εισέβαλε στο χώρο παραβιάζοντας το άσυλο και κατέφυγε σε συλλήψεις και κάποιοι παραπέμφθηκαν σε δίκη.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου, η Νομική Σχολή καταλήφθηκε και άρχισαν να αναπτύσσουν συνθήματα, όπως “Ζήτω η Ελευθερία” και “Κάτω η Χούντα”. Την εμφάνισή της έκανε πάλι η αστυνομία, αλλά η ασίγαστη επιθυμία των φοιτητών για ανεξαρτησία δεν κάμφθηκε. Τη 14η Νοεμβρίου αποφασίστηκε στο προαύλιο του Πολυτεχνείου η μη συμμετοχή τους στα μαθήματα με κύριο αίτημα να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο εκλογές των συλλόγων κι όχι προς το τέλος του επόμενου έτους, όπως είχε ορίσει η Χούντα. Εκείνη η ημερομηνία έμελλε να οδηγήσει στο αποκορύφωμα των φοιτητικών δράσεων.
Προσέθεσαν κι άλλα αιτήματα σχετικά με την παιδεία επιθυμώντας πάλι την κατάργηση του προαναφερθέντος νόμου. Το φοιτητικό σώμα συσπειρωνόταν και η αστυνομία έμοιαζε ανήμπορη να αντιδράσει. Κατά τις απογευματινές ώρες αποφασίστηκε η κατάληψη του Πολυτεχνείου. Κεκλεισμένων των θυρών η εξέγερση οργανωνόταν. Στις διάφορες ενέργειές τους ήταν η δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής, ραδιοφωνικού σταθμού και εγκατάσταση πολύγραφου, για να ενημερώνεται ο κόσμος.
Στην αρχή, το καθεστώς έστειλε πράκτορες ανάμεσα στο πλήθος που είχε κατακλύσει το Πολυτεχνείο. Στις 16 Νοεμβρίου η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και γκλομπς με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να φύγουν. Όμως, όσοι παρέμειναν συνέχισαν την αντίσταση κι έτσι η αστυνομία δε μπόρεσε να πνίξει την εξέγερση. Έτσι, ο Παπαδόπουλος ζήτησε τη βοήθεια του στρατού. Στις οδούς Στουρνάρα και Τοσίτσα δύο άρματα μάχης είχαν αποκλείσει τα σημεία, ενώ το τρίτο στάθηκε απέναντι από την πύλη. Η Επιτροπή θέλησε να διαπραγματευτεί, αλλά ήταν κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε.
Ξημερώνοντας η 17η Νοεμβρίου, το τρίτο άρμα έπρεπε να μπει στον χώρο. Απότοκος αυτού ήταν το σπάσιμο της πύλης. Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό, συλλήψεις και απώλειες ανθρώπων. Οι δυσκολίες για το καθεστώς συνεχίστηκαν. Ο Παπαδόπουλος στις 25 Νοεμβρίου ανατράπηκε και το τέλος της Χούντας πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου 1974, όταν είχαν ήδη εισβάλει οι Τούρκοι στην Κύπρο. Κι έτσι, τελείωσαν όλα…
Εικόνες: Joanna