Συνέντευξη με τον Die Arkitekt: «Η τέχνη δεν πρέπει να μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο»

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε να ασχολείται με την μουσική από μικρό παιδί. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κλασική μουσική και στη συνέχεια αφοσιώθηκε στην παραγωγή ηλεκτρονικής μουσικής. Οι δημιουργίες του αποτελούν ένα αμάλγαμα κλασικής και μοντέρνας αισθητικής προσφέροντας μια οπτικοακουστική Techno εμπειρία τόσο με την μουσική του όσο και με τις κρυστάλλινες full face μάσκες με τις οποίες εμφανίζεται. Έχοντας κυκλοφορήσει ήδη 3 singles, ετοιμάζει το πρώτο του δίσκο ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2021. Με αφορμή την μουσική του σύμπραξη στη σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το Σάββατο 29 Μαΐου με την μοναδική Kid Moxie στο πλαίσιο του τριήμερου φεστιβάλ Music Escapades: In Orbit v.2, συνομιλώ με τον Die Arkitekt.

-Η σημασία της μουσικής στη ζωή σου;

Θα σας έλεγα ψέματα αν υποστήριζα ότι για όλα τα πράγματα υπάρχει μια σημασία, ένα πολύ ξεκάθαρο και αμετάβλητο αποτέλεσμα. Η μουσική και η τέχνη γενικότερα είναι για τον δημιουργό μια σχέση. Ίσως η σημασία και ο αντίκτυπος της σχέσης αυτής στην ζωή του κάθε δημιουργού να έχει να κάνει με το πώς ο καθένας μεταχειρίζεται αυτήν την σχέση. Ενίοτε η σχέση αυτή, όπως και οι ανθρώπινες σχέσεις, υπάρχει χρησιμοθηρικά, και ενίοτε υπάρχει από καθαρή ανάγκη. Εγώ στην παρούσα φάση της ζωής μου θα ταυτιστώ με αυτό που είχε πει ο Γιάννης Ρίτσος, «γράφω γιατί δεν μπορώ να μην γράψω»

-Πώς γεννιέται η έμπνευση;

Ίσως οι άνθρωποι που δεν είναι καλλιτέχνες να έχουν μια καλύτερη εικόνα του τι είναι η έμπνευση. Έχουμε την τάση να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα πάντα. Στην περίπτωση της τέχνης βρίσκω την ερώτηση αυτή πολύ αυτο-ακυρωτική. Η τέχνη δεν πρέπει να μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο. Δεν δημιουργείται για να εξηγηθεί. Πρέπει να είναι μηχανισμός συζήτησης μεταξύ του έργου και του θεατή. Όταν ένα κομμάτι φεύγει από το στούντιο μου, τότε ανήκει στον κόσμο και αυτό που μετράει δεν είναι τι διάολο σκέφτηκα εγώ όταν το έγραφα αλλά σε τι κατάσταση αφήνει τον ακροατή όταν το ακούει.

 –Ο δίσκος που ακούς τις πιο προσωπικές σου στιγμές;

Bjork – Vulnicura. Κάθε φορά που ακούω αυτόν τον δίσκο με διαπερνάει σαν να τον ακούω για πρώτη φορά.

-Υπάρχουν άξιοι καλλιτέχνες σήμερα; Λαμβάνουν τον χώρο που τους πρέπει;

Σήμερα που με ρωτάτε θα σας απαντήσω ότι ο καθένας λαμβάνει τον χώρο που του αξίζει. Αλλά ανάλογα με την διάθεσή μου αυτή η άποψή μου αλλάζει συχνά. Τείνω όμως να νιώθω έτσι τις περισσότερες μέρες.

Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες σήμερα. Ίσως το δύσκολο είναι να εντοπίσει κανείς την αξιόλογη μερίδα του κοινού. Το Λονδίνο είναι ίσως από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά hubs και είχα τη τύχη να γνωρίσω πολλούς ανεξάρτητους καλλιτέχνες. Τους γνώριζα τόσο στα κλαμπ που έπαιζα όσο και στα στούντιο. Είχαν όλοι έναν κοινό παρονομαστή, αγαπούσαν αυτό που κάνουν και το έκαναν ακριβώς επειδή το αγαπούσαν. Δεν κάνουμε μουσική για τα χρήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε υπεράνω χρημάτων. Τα χρήματα ίσως έρθουν στην πορεία, ίσως και όχι. Όταν όμως η δημιουργία ξεκινήσει από αυτόν τον στόχο τότε τα πράγματα παίρνουν την μορφή της συναλλαγής, και όπως ξέρουμε οι συναλλαγές δεν είναι πάντα δίκαιες.

-Πώς κρίνεις τη σημερινή ελληνική κοινωνία;

Προσπαθώ να μην κρίνω. Και επειδή μου ξεφεύγει και το κάνω συχνά, σήμερα θα κρατήσω χαρακτήρα. Ίσως αυτό να χρειάζεται να κάνει και η ελληνική κοινωνία, να κρίνει λιγότερο προς πάσα κατεύθυνση. Να είδατε τελικά έκρινα. Μετά κάθε σοβαρότητας, είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος, στον οποίο αποτυγχάνω περισσότερο από ό,τι επιτυγχάνω. Έχω την υποψία όμως ότι παρόλη την δυσκολία του εγχειρήματος ότι οι ζωές μας θα γίνουν καλύτερες αν τα καταφέρουμε.

-Ετοιμάζεις κάτι αυτή την περίοδο;

Αυτή την περίοδο ετοιμάζω τον δίσκο μου. Αυτό το ντεμπούτο πέρασε από πολλά κύματα. Η συγγραφή του ξεκίνησε στο Λονδίνο, πριν την πανδημία. Ενώ ήταν να κυκλοφορήσει με την μορφή EP τον Μάρτιο του 2020, χρησιμοποίησα αυτό τον έναν χρόνο καραντίνας για να το μετατρέψω σε LP. Είμαι πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα και αισθάνομαι έτοιμος να το μοιραστώ με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτός ο παραπάνω χρόνος που αναγκαστικά μου δόθηκε λόγω της Πανδημίας, μου έδωσε την δυνατότητα να τελειοποιήσω το υλικό μου και να κάνω πολύ όμορφες συνεργασίες. Το πρώτο κομμάτι θα κυκλοφορήσει αρχές Ιουνίου και θα είναι μια συνεργασία με την Kid Moxie. Το κομμάτι αυτό θα κάνει και την πρεμιέρα του στις 29 Μαΐου στο In Orbit festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος όπου θα εμφανιστούμε ζωντανά μετά από ένα χρόνο απουσίας απ’ την σκηνή. Το κοινό project  που έχουμε ετοιμάσει ονομάζεται TEMPLE και θα αποτελείται από πρωτότυπο υλικό τόσο από τον επερχόμενο δίσκο μου αλλά και από αυτόν της Kid Moxie.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...